Field Guide

Garden Warbler

Sylvia borin

Aves › Passeriformes › Sylviidae › Sylvia

Conservation status: least_concern

Garden Warbler (Sylvia borin)
Photo: (c) Ani Sarkisyan, some rights reserved (CC BY), uploaded by Ani Sarkisyan, cc-by

The garden warbler is a common and widespread small bird that breeds in most of Europe and in the Palearctic to western Siberia. It is a plain, long-winged and long-tailed typical warbler with brown upperparts and dull white underparts; the sexes are similar and juveniles resemble the adults. Its two subspecies differ only slightly and interbreed where their ranges overlap. Due to its lack of distinguishing features, this species can be confused with a number of other unstreaked warblers. The garden warbler's rich melodic song is similar to that of the blackcap, its closest relative, which competes with it for territory when nesting in the same woodland.

How To Identify

This small, lively warbler is generally plain brown and dull yellow overall. Males often have a slightly warmer or more defined streaking pattern than females, but both sexes are typically nondescript outside of song.

Habitat

It typically inhabits dense scrubland, woodland edges, overgrown gardens, and thickets with thick vegetation in temperate and Mediterranean regions.

Behaviour

Garden Warblers are highly vocal birds known for their rich, melodious warbling song, which they use to establish territories and attract mates during the breeding season.

Native Range

The garden warbler is native to most of Europe and in the Palearctic to western Siberia.

Did You Know?

Garden Warblers are remarkable long-distance migrants that nearly double their body weight before traveling thousands of kilometers between Europe and sub-Saharan Africa each year. Despite their small size, they can fly non-stop across the Sahara Desert.

Create a free account to log your sightings of the Garden Warbler, see where it has been recorded near you and build your Wild List.

Privacy · Terms · Impressum · Credits · About the beta